woody IMG_8685.jpg
 

Om meg, myoreflex -og fysioterapi, arrbehandling ……

  • meg -

jeg er utdannet fysioterapeut, myoreflexterapeut og har en Master i Helsevitenskap fra NTNU. I min «fortid» tok jeg også utdannelse innen økonomi og har en Cand. Mag. i økonomi og administrasjon.

Min arbeidserfaring som fysioterapeut har jeg blant annet fra St. Olavs Hospital hvor jeg arbeidet som spesialfysioterapeut hovedsakelig ved Nevrologisk avdeling i 12 år. Jeg har også erfaring fra rehabilitering av eldre og pasienter med kroniske sykdommer i Trondheim Kommune (Øya Helsehus). Forøvrig har jeg vært innom forskningsfaget og arbeidet i flere år ved Institutt for Samfunnsmedisin, NTNU, Trondheim, hvor hovedfokus var forskning på kroniske rygg og nakkeplager.  De siste 10 år har jeg arbeidet som privatpraktiserende fysio- og myoreflexterapeut ved Klinikk 5 i Trondheim.

Ved overflytting til nye lokaler i Edda legesenter vil jeg fortsatt være privatpraktiserende fysio-/myoreflexterapeut noe som innebærer at jeg ikke har driftsavtale/refusjonsrett med Trondheim Kommune/Helfo. Jeg er godkjent som behandler i behandlingsnettverket som medfører at jeg kan ta i mot pasienter med godkjente avtaler fra sitt forsikringsselskap.

Faglig sett er jeg opptatt av en helhetlig tilnærming til kroppens funksjonsplager, både i forhold til behandling, kosthold og trening.  Mitt mål er å gi deg en faglig oppdatert, god -og individuelt tilrettelagt behandling, individuelt tilrettelagte øvelser samt tips og råd basert på dagens forskning.

Håper å se deg ;-)

  • myoreflexterapi -

musklene er forbundet med hverandre via felles festepunkt og bindevev. De er organisert i muskelkjeder, eller slynger, gjennom kroppen. Uhensiktsmessige muskelstramninger (etter skade/ traume eller langvarig stress) kan påvirke aktiviteten i musklene langs de forskjellige slyngene, noe som igjen kan medføre at man kjenner på smerter andre steder i kroppen enn der skaden oppsto.

Myoreflexterapi er en manuell behandlingsform der terapeuten er opptatt av pasientens tidligere sykdom, skader og/eller belastninger. Skaden eller overbelastningen kan over tid ha ført til endrede muskulære bevegelsesmønstre; kompensatoriske (ikke naturlige) bevegelser som igjen kan føre til asymmetriske muskelspenninger mellom ulike muskler og deres muskelkjeder.

Målet med behandlingen er å endre den oppståtte ubalansen i muskelspenninger som resulterer i uhensiktsmessige bevegelsesmønstre. Den manuelle behandlingen har relasjoner til manuelle teknikker som akupressur, myofasciale bindevevsteknikker og tøyninger. I tillegg er man også opptatt av viktigheten av tilrettelagt fysisk aktivitet, stress-reduserende metoder som yoga og meditasjon og fokus på sunt kosthold.

Myoreflexterapi kan være aktuelt å benytte seg av ved:

·         nakke-, skulder-, arm– og ryggproblemer

·         hodepine, kjeve-, ansiktssmerter

·         hofte-, kne-, fotplager

·         generelle muskel- og leddsmerter, “frozen shoulder”

·         post traumatisk stress

·         fibromyalgi, svimmelhet, anspenthet og pusteplager

·         MS, Parkinson, hjerneinfarkt, eller andre nevrologiske lidelser som rammer bevegelsesapparatet

  • fysioterapi -

er en vitenskap knyttet til det medisinske fagfelt. Sentralt i faget er bevegelse. Faget kan beskrives som undersøkende, behandlende og forebyggende tiltak rettet mot bevegelsesapparatet. Dette omfatter blant annet manuelle teknikker, øvelser og eventuelt også bruk av tekniske metoder. Faget utøves av en fysioterapeut. I Norge kreves det autorisasjon for å ha tittelen fysioterapeut. Fysioterapiutdanningen i Norge er en fireårig universitetsutdanning som gir bachelorgrad. Det fjerde året er turnustjenste, ett halvt år på sykehus eller institusjon og ett halvt år i kommunen. Ref.: Wikipedia.

  • LPG vakum massasje - (LPG ikke tilgjengelig nå, men manuell arrbehandling kan tilbys)

benyttes ved behandling av både små og store ARR etter brannskader eller operasjoner. Har du et hissig, irritert, hypertrofisk arr som kanskje også klør eller smerter, kan denne type massasje være til hjelp.

LPG-maskinen benytter et vakum-sug som løfter opp huden samtidig som små hjul ruller denne. Maskinen blir benyttet med godt resultat på flere brannskadeavdelinger og rehabiliteringssentre for brannskader i England og Frankrike.

Ved de samme klinikker benytter man LPG-maskinen på større eller mindre stramme arr fra operasjoner eller skader som forstyrrer funksjonen til nærliggende områder eller ledd. 

«Vakum-massasjen” bedrer fleksibiliteten og smidigheten på og rundt arret, samt reduserer ev. kløe. I tillegg bedres sirkulasjonen i arr-området, noe som igjen påvirker collagen-produksjonen samt reetablerer optimal fiberretning under arret.

LPG-navnet stammer fra initialene til Louis Paul Guitay, som selv fikk brannskader i en eksplosjon. I mangel av tilfredsstillende etterbehandling, konstruerte han den første utgaven av maskinen i 1968.

Dette oss bekjent er den eneste maskinen i Norge som utelukkende blir brukt i medisinsk sammenheng, slik intensjonen opprinnelig var.

endermologie_rollers.gif

Få og små studier er utført på dette området. Men, de studier som finnes viser til økt  smidighet i området over og rundt arret, økt antall fibroblaster og kollagene fibre, økning av nerveender i det skadde området, samt redusert kløe hos noen. Referanser, se under.  

Antall anbefalte ganger for å oppnå effekt er åtte á 10 minutters behandlingstid pr. område. Pris pr. behandling vil avhenge av tidsbruk, men for ca 20 minutter vil investeringen være på kr. 350,-.

Referanser: Meirte, J et al.; Short-term effects of vacuum massage on epidermal and dermal thickness and density in burn scars: an experimental study. Burns & Trauma (2016) 4:27.

Anthonissen M et al; Influence on clinical parameters of depressomassage (part I): The effects of depressomassage on color and transepidermal water loss in burn scars: A pilot comparative controlled study. Burns 44 (2018) 877 – 885.

Moortgat P et al; The physical and physiological effects of vacuum massage on the different skin layers: a current status of the literature.  Burns & Trauma (2016) 4:34.

Humbert P et al.; Mecano-Stimulation of the skin improves sagging score and induces beneficial functional modification of the fibroblasts: clinical, biological, and histological evaluations. Clinical Interventions in Aging 2015:10 387-403.